...

...

piątek, 22 lutego 2019

Makaron bucatini z klopsikami





  




przepis
1kg mięsa mielonego np łopatka
200ml wody
100g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, chilli, cukier, mielona kolendra, przyprawa jarzynka
1op. makaronu bucatini
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
pęczek pietruszki

przygotowanie
wodę wlewamy do naczynia w którym będziemy obgotowywać klopsiki
dodajemy przyprawy: jarzynkę, sól, pieprz, chilli
doprowadzamy do wrzenia 
mięso porządnie wyrabiamy aż zacznie być kleiste
formujemy klopsiki z tej ilości mięsa wyszło mi 30szt.
wrzucamy klopsy do wywaru gotujemy ok. 20-30min.

ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru 
dodajemy koncentrat i cukier -> jeśli koncentrat jest kwaśny
jeśli sos jest zbyt gesty dodajemy wody 
wrzucamy klopsy gotujemy całość ok. 10-15min. 
obracamy je w międzyczasie  żeby sos pokrył mięso

zagotowujemy wodę dodajemy sól 
wrzucamy makaron dokładnie mieszamy aby się nie skleił
gotujemy 7min. pilnując aby był aldente

makaron odcedzamy pozwalamy mu chwilę odparować
dodajemy łyżkę oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek
dokładnie mieszamy

UWAGA!
nie przelewamy makaronu zimna wodą!!!

podajemy z klopsami posypanymi pietruszką
smacznego ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie