...

...

piątek, 25 stycznia 2019

SZWEDZKIE ŚLEDZIE W KAWIE







zalewa do śledzi
800g solonych śledzi (10 płatów)
300ml wody
100ml octu 10%
180g cukru
3 marchewki
2 cebule cukrowe (mogą być tez zwykłe)
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren kolorowego pieprzu

sos
130g musztardy z gorczyca i miodem
70g miodu (najlepiej gryczanego)
70g brązowego cukru
20ml oleju rzepakowego
20g zmielonej grubo kawy
50ml octu z zalewy
1 papryczka piri piri  (można ale nie trzeba)


płaty śledziowe moczymy czas zależy od zasolenia
moje moczyłam 24h dwa razy zmieniając wodę

przygotowujemy zalewę
ocet wodę i cukier umieszczamy w garnku 
dodajemy przyprawy oraz marchew i cebulę gotujemy ok. 15min

śledzie wyjmujemy z wody delikatnie osuszamy ręcznikiem 
zalewę studzimy i przecedzamy 
śledzie układamy na dnie naczynia i dodajemy zalewę

po 48h wyjmujemy śledzie z zalewy kroimy w wąskie paseczki na jeden kęs

przygotowujemy sos
musztardę miód cukier ocet z zalewy i opcjonalnie rozdrobnioną papryczkę mieszamy 
na koniec dodajemy grubo mieloną kawę 
uwierzcie sos pachnie bosko!

przekładamy śledzie do większej miski w której jest sos, mieszamy pilnując aby wszystkie kawałeczki zostały dokładnie pokryte, odstawiamy na noc do lodówki
ale kto by aż tyle czekał, podajemy z pieczywem 

smacznego...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie