...

...

wtorek, 15 stycznia 2019

GUPTA gruzińska zupa









 przepis na 6 porcji (24 kulki mięsne)
1kg mielonego mięsa wieprzowego
3 łyżeczki mielonej kolendry
garść świeżej kolendry
domowa jarzynka do smaku lub inna przyprawa 
1,5l wody
sól 
pieprz
200ml śmietany 18%  
duży pęczek kolendry

przygotowanie
w garnku 5l zagotowujemy 1,5l wody lekko solimy 
kolendrę siekamy część liściastą odkładamy 
część z ogonkami dodajemy do mięsa
mięso dokładnie łączymy z przyprawami
lepimy kulki -> z tej porcji mięsa wyszły mi 24szt. 
zazwyczaj daję 4 szt. na porcję zupy
gotowe kulki mięsne wrzucamy na gotującą się wodę 
gotujemy do zmięknięcia ok. 20min.

wywar z kulek mieszamy ze śmietaną w osobnym naczyniu
wlewamy do zupy

zupę podajemy obficie posypaną kolendrą

UWAGA: 
NIE, NIE MOŻE BYĆ PIETRUSZKA
to zupełnie inny smak, świetnie smakuje w rosole 
kupcie kolendrę w doniczce :)

s m a c z n e g o . . .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie