...

...

sobota, 8 grudnia 2018

DOMOWY MARCEPAN




przepis
400g migdałów bez skóry (używam płatków)
200g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody różanej
1 łyżeczka naturalnego extraktu migdałowego
1 łyżeczka naturalnego extraktu pomarańczowego

wykonanie
migdały mielimy na mąkę u mnie raczej gruboziarnista niż pył
wolę gdy marcepan nie jest miazgą
przesypujemy migdałową mąkę do misy miksera
dodajemy cukier puder sok z cytryny wodę różaną i extrakty
mieszamy do utworzenia zwartej kuli
zawijamy w folię i wkładamy na 2h do lodówki

tak przygotowany marcepan świetne nadaje się do krajanki piernikowej
oraz do pralinek

UWAGA:
jeśli masa okaże się za rzadka dodać mąki migdałowej a w razie jej braku cukru pudru, jeśli natomiast masa jest zbyt twarda dodać sok z cytryny, różaną wodę lub zwykła wodę (po 1 łyżeczce)

s m a c z n e g o . . .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie