...

...

niedziela, 17 grudnia 2017

NORYMBERSKIE PIERNIKI LEBKUCHEN




 

przepis
300g mąki pszennej
200g mielonych migdałów
100g mielonych orzechów laskowych
100g mielonych orzechów włoskich
1op. przyprawy korzennej lub 3 łyżeczki domowej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400ml miodu 
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
200g masła

dodatkowo
opakowanie opłatków lub okrągłych andrutów o śr. 5cm

przygotowanie
masło z miodem rozpuścić nie doprowadzać do wrzenia!
dodać do suchych składników wymieszać całość
masa jest dość kleista -> odstawić całość na ok. 1h
po tym czasie urywać po kawałku ciasta wielkości 
dużego włoskiego orzecha i rozpłaszczać na opłatku/wafelku
zostawiając ok. 0,5cm wolnego brzegu (ciastka urosną)
piec w temp. 170C ok. 20min



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie