...

...

piątek, 27 października 2017

BABKA SZPINAKOWA

 




przepis
1 szkl. mąki krupczatki
1 szkl. skrobii ziemniaczanej
1 szklanka cukru
5 jaj XL
3 łyżki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże łyżki naturalnego extraktu pomarańczowego 

dodatkowo
400g szpinaku Baby
2 duże soczyste cytryny

opcjonalnie
1szkl. cukru pudru
2łyżki soku z cytryny

przygotowanie
szpinak płuczemy i wrzucamy do garnka dodajemy sok z cytryny podgrzewamy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość do podwójnej garści blendujemy na gładką masę

wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy miksera i dokładnie mieszamy pod koniec dodajemy masę szpinakową i extrakt

keksówkę 30x12 wykładamy papierem do pieczenia wylewamy ciasto

pieczemy ok. 30-40min w 180C 


s m a c z n e g o . . .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie