...

...

poniedziałek, 1 maja 2017

BABKA NA ŚWIĘTO PRACY



 




przepis  
400g mąki pszennej (150g migdałowej/150g skrobi ziem./100g ryżowej)
180g cukru do wypieków  
4-5 jaj XL  
4 łyżki majonezu (dodaję kielecki)  
2 łyżeczki proszku do pieczenia  
2 łyżeczki naturalnego extraktu (cytrynowy, pomarańczowy, waniliowy)

opcjonalnie gdyby ciasto było zbyt gęste można dodać
2 czubate łyżki śmietany 12% 
 
przygotowanie 
białka z cukrem ubić na puszystą pianę dodać żółtka - wymieszać
mąkę wraz z proszkiem przesiać i dodać do masy wlać esencję/ekstrakt dodawać po 1 łyżce majonezu szybko wymieszać wylać całość do foremki keksówki piec w 170C ok. 50min (do suchego patyka)
 
s m a c z n e g o . . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie