...

...

poniedziałek, 27 marca 2017

ODWRÓCONE BUCHTY DROŻDŻOWE Z ORZECHAMI



przepis
5 dkg drożdży
500g mąki
1 szkl. lelniego mleka
3 łyżki cukru
2 jajka XL
100g rozpuszczonego rozpuszczonego masła
szczypta soli


przygotowanie
drożdże rozetrzeć z cukrem, mąką i mlekiem zostawić na 5-10 min.
ze wszystkich składników i rozczynu wyrobić miękkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia
ciasto zrolować w długi rulon podzielić na 12-13 części uformować zgrabne kulki


orzechowa skorupka
200g orzechów włoskich
100g masła
2-3 łyżki brązowego cukru


przygotowanie
masło roztopić dodać cukier chwilę mieszać do rozpuszczenia i powstanie gęstej masy
orzechy rozdrobnić w blenderze dodać do słodkiej maślanej masy szybko wymieszać

blaszkę zabezpieczyć papierem do pieczenia
na dno 30cm blaszki do tarty równomiernie rozłożyć orzechową masę mocno dociskając
na masie układać drożdżowe kulki z ciasta
piec ok. 20 min. w 180C (do suchego patyka)


s m a c z n e g o ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie