...

...

środa, 8 lutego 2017

SERNIK POMARAŃCZOWY W CZEKOLADOWEJ KĄPIELI







przepis  
1kg twarogu (np wiaderko Mój Ulubiony)  
200g cukru do wypieków   
3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 2 z małą górką)  
6 jaj XL
3 łyżki naturalnej esencji pomarańczowej

posypka (opcjonalnie)

1łyżka z górką cukru pudru
3 łyżki skórki pomarańczowej startej na tarce lub kandyzowanej

przygotowanie
wszystkie składniki przed przygotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową, tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia


ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
po połączeniu jaj z masą dodać esencję pomarańczową
raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać całość


uwaga!
opcjonalnie można dodać do środka skórkę pomarańczową

delikatnie wylać masę do foremki 
wyrównać i odpowietrzyć delikatnie poruszając formą
piec 20min w temp. 180C, zmniejszyć temp. do 150C piec jeszcze 1-1,2h

***
sernik wystudzić włożdo lodówki na 12h


UWAGA!
przed podaniem rozpuścić kilka kostek gorzkiej czekolady 
dodać łyżkę esencji pomarańczowej wymieszać 
gorącą czekoladę wylać na talerzyk 
ustawić oprószony cukrem pudrem kawałek sernika
i delektować się boskim smakiem :)

s m a c z n e g o 

4 komentarze:

  1. czytam trzeci raz i nie widzę... Kiedy dodajesz ser do tego sernika??? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. :) zaraz po wyłożeniu tortownicy papierem :)
    cyt.:
    ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
    nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
    po połączeniu jaj z masą dodać esencję pomarańczową
    raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać całość

    OdpowiedzUsuń
  3. no to zle ze mna:)) w tym serniku nie ma tluszczu??

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapoznaj się proszę ze składem sera w wiaderku Mój Ulubiony, a wszystko będzie jasne :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie