...

...

środa, 4 stycznia 2017

SERNIK ... RUSTYKALNY





 


 


przepis  
1kg twarogu (np wiaderko Mój Ulubiony)  
200g cukru do wypieków   
3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 2 z małą górką)  
6 jaj XL
3 łyżki naturalnej esencji pomarańczowej  

spód
200g korzennych ciastek
50g masła

posypka
100g pistacji obrać ze skorupek i lekko rozdrobnić

lukier
szklanka cukru pudru

sok z cytryny
+ opcjonalnie białko żeby lukier pozostał biały
przygotowanie
wszystkie składniki przed przygotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową, tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia


rozdrobnić ciastka oprószyć tortownicę, resztę ciastek połączyć 
z masłem przemieszać wyłożyć dno i boki

ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
po połączeniu jaj z masą dodać esencję pomarańczową
raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać całość


uwaga!
opcjonalnie można dodać rodzynki, skórkę pomarańczową

delikatnie wylać masę do foremki 
wyrównać i odpowietrzyć delikatnie poruszając formą
piec 20min w temp. 180C, zmniejszyć temp. do 150C piec jeszcze 1-1,2h

***
sernik wystudzić włożdo lodówki na 12h

s m a c z n e g o 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie