...

...

niedziela, 17 lipca 2016

SERNIK Z WANILIĄ




przepis
1kg twarogu (np wiaderko Mój Ulubiony)
200g cukru do wypieków 
3 łyżki skrobi ziemniaczanej 
4 duże jaja L 
125ml kremówki 30-36%
1 łyżeczka naturalnej pasty waniliowej
250ml kwaśnej śmietany
3 łyżki drobnego cukru

przygotowanie
wszystkie składniki przed przygotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową, tortownicę 20cm wyłożyć papierem do pieczenia

ser, cukier i mąkę miksując dokładnie połączyć na wolnych obrotach
nie napowietrzać masy! dodawać po 1 jajku mieszając
po połączeniu jaj z masą dodać kremówkę oraz wanilię
raz jeszcze na wolnych obrotach przemieszać masę

delikatnie wylać masę do foremki 
wyrównać i odpowietrzyć delikatnie poruszając formą
piec 15min w temp. 175C, zmniejszyć temp. do 120C piec jeszcze 1,5h

wymieszać kwaśną śmietanę z cukrem, rozprowadzić na gorącym serniku
i ponownie zapiec przez 15min.

uwaga
zamiast pasty waniliowej można dodać cukier wanilinowy lub ziarenka wanilii z 1 laski wanilii 

***
sernik wystudzić włożyć na do lodówki na 12h

s m a c z n e g o

2 komentarze:

  1. przepis brzmi pysznie i wyglada apetycznie,

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, polecam bo jest naprawdę pyszny i mało skomplikowany :)

    OdpowiedzUsuń

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie