...

...

niedziela, 22 maja 2016

KSIĄŻKA CYTRYNOWO-MAŚLANY







3x biszkopt
4 jajka xl
130g cukru
100g mąki pszennej 
33 g skrobii ziemniaczanej

przygotowanie
blaty pieczemy w dużej piekarnikowej formie wg przepisu: białka ubić na sztywną pianę dodając cukier porcjami, dodać żółtka
mąki wymieszać - dodać przesiewając przez sitko
, piec ok.40min w temp. 170C (forma 17-20cm)


lemon curd
2 jajka xl
2 żółtka
100g drobnego cukru
1 czubata łyżka miękkiego masła
sok wyciśnięty 2 cytryn

krem
lemon curd
1kg serka w wiaderku (używam Mój Ulubiony)

krem maślany
250g miękkiego masła 
1-2 łyżki cukru pudru do smaku
1 łyżeczka pasty pomarańczowej (opcjonalnie)

przygotowanie
blaty formujemy na wymiar ok. 35x22, odkrojone kawałki zostawiamy!
2 blaty przekładamy kremem, następnie układamy tylko 2 wąskie paski nieco oddalone od środka książki, nakładamy krem, i całość przykrywamy ostatnim blatem, środek mocno dociskamy odwrotną stroną noża, formując książkę, całość smarujemy kremem maślanym, nakładamy masę cukrową i dekoracje

s m a c z n e g o

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

dziękuję za odwiedziny, zapraszam ponownie